09-04-2016

MAVİ ORDU PREMİER LİG'İ ELE GEÇİRDİ

Leicester City, 2013-2014 yılında İngiltere Championship’ten şampiyon olup Premiere Lig’e yükselerek taraftarını sevindirmişti. 2001-2002 sezonundan tam 12 yıl sonra adlarını yeniden o büyük lige yazdırmışlardı. Yönetimin yeni hedefi 2014-2015 sezonunda Premiere Lig’e tutunmak, küme düşmemekti. Yönetim ve futbolcular bu hedefe ulaştılar. 2014-2015 sezonunu 41 puanla 14. Sırada tamamlayarak ligde kaldılar. İçinde bulunduğumuz 2015-2016 sezonunda ise teknik direktör değişikliğine gittiler ve tecrübeli teknik adam  Claudio Ranieri ile anlaştılar.Ranieri’ye kulüp tarafından verilen görev netti. “Premiere Lig’de kalmak için calışın!” 
 

 

  Ranieri, yeni kaleme aldığı yazısında takımla antremana ilk çıktığı zaman oyuncuların yeteneğini gördüğünü ve ligde kalacaklarını anladığını yazdı. Fakat kendisi de 32 haftanın sonunda liderlik koltuğunda olacaklarını tahmin etmiyordu. Peki  Premiere Lig’de bütçeleri yarım milyar euroya yaklaşmış dev kulüpler olan; Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Totthenham ve Everton gibi kulüpleri geride bırakıp, zirveye oturan Leicester City(Mavi Ordu) bu başarıyı nasıl yakaladı? Gelin biraz tartışalım.
 

Mavi Ordu'nun Komutanı Ranieri
  64 yaşındaki Claudio Ranieri, kariyerinde bir çok önemli kulüp çalıştırmış, Valencia ile Avrupa Süper Kupası’nı elde etmiş, Monaco’yu Fransa Ligue 1’e şampiyon olarak yükseltmiş, Ligue 1’de ise Monaco ile lig 2.liğini elde etmiş bir teknik adamdır. Ranieri’nin kariyerinde ki en büyük hezimeti ise Yunanistan milli takımını çalıştırdığı dönemdir. Yunanistan başarısızlığının akabinde Mavi Ordu’nun başına geçmesi ve ligin zirevesine yerleşmesi onun kariyerini yeniden canlandırdı ve dünyada ilgi odağı oldu.
 

 

 Ligin bitimine 6 hafta kala Leicester City’nin Premiere Lig’de zirvede olması Mavi Ordu’nun tarihinde yakaladığı en büyük başarı oldu. Eğer bütün maçlarını kazanmaya devam ederlerse, Leicester City taraftarı şampiyonluk sevincini tatmış olacak. Her halde Ranieri’de Mavi Ordu’nun ‘Sir Ranieri’si olacaktır. Takımın başarısında Ranieri’nin teknik adamlığının şüphesiz katkısı var. Fakat burada daha da önemli durum, Ranieri’nin futbolcularıyla arkadaş gibi olması. Başarının anahtarı futbolcularıyla kurduğu iyi ilişkiden kaynaklanıyor. 


Mavi Ordu’nun Süvarileri
 Leicester City’nin, bu sezon şampiyonluğa çok yaklaşmasının şüphesiz en büyük iki ismi Vardy ve Mahrez oldu. Ama takımın başarısını sadece bu iki futbolcuya yüklemek diğer futbolculara haksızlık olur. Leicester City’nin bu sezon attığı 55 golün 35’ini Vardy ve Mahrez attı. Tabloya baktığımızda takımı şampiyonluk yolunda sırtlayan ikilinin Vardy ve Mahrez oldukları açık. Fakat takım savunmasının merkezi, kalecisi ve orta sahadaki mücadeleci oyuncularını da göz önünde bulundurmak gerekir. 
 

  Mavi Ordu’nun kalecisi Kasper Schmeichel, bu sezon yaptığı kurtarışlarla takımının başarısında önemli bir imza attı. Efsane kaleci Peter Schmeichel’in oğlu olan Kasper, en az babası kadar başarılı bir file bekçisi olduğunu kanıtladı.
 

  Takım kaptanı, ordunun savunma hattından sorumlu 32 yaşındaki Jamaikalı Wes Morgan ise bu sezona damga vuran kahramanlardan. Morgan, başarılı müdahaleleriyle rakiplere Leicester City’nin savunmasının kolay kolay geçilmeyeceğinin mesajını verdi.
 

 

  Robert Huth, takımın 32 yaşında olan diğer savunmacısı, şampiyonluk sevincine yaklaşan Mavi Ordu’nun savunmadaki kahramanlarından. Wes Morgan ile bu sezon Premiere Lig’in en iyi savunmasını yaptıklarını söylersek yalan olmaz…
 

  25 yaşında olan mücadeleci N’Golo Kante,  26 yaşındaki Danny Drinkwater’da orta sahanın dinamoları olarak Mavi Ordu’nun şampiyonluğa yaklaşmasında önemli isimler oldular. Takımda gizli bir kahraman daha var: Shinji Okazaki. 30 yaşındaki forvet bu sezon Mahrez ve Vardy’e hucum hattında çok yardımcı oldu. 
 

  Lider Leicester City ve takipçisi Tottenham, bütün maçlarını kazanmaya devam ederlerse, Leicester City, Premiere Lig’in 36. Haftasında 132 yıllık tarihinde ilk şampiyonluğuna ulaşmış olacak ve  İngiltere Futbol Tarihine adını yazdıracak. Leicester City’nin dev kulüpler arasından sıyrılarak zirveye ulaşması, sadece İngiliz futbol severlerin değil, bütün futbol severlerin takdirini kazanmış durumda. Bakalım ligin bitimine 6 hafta kala Mavi Ordu savaşı kazanabilecek mi? 
 

 




Diğer Yazıları
Çok Okunan Haberler