27-02-2017 Hasan Güneş

MUĞLA SATRANÇ DÜNYAMIZIN ANATOMİSİ / PROBLEMLER VE ÇÖZÜM YOLLARI

 

*Merhaba, Muğla'mızın satranç gönüllüleri, satranç öncüleri, satranç severleri...

İlimiz, aktif satranç sporcusu 1837 sporcu ile 81 il arasından 16. sıradadır. Ancak 50-100 gibi rakamlarla turnuva yapılmasının sebebi nedir?

 

*Satranç turnuvamızı yapacağımız yeterli büyüklükte, donanımlı, sporcunun rahatça oynayacağı salonumuz yok...

 

*Bir il ki mazisindeki 250-300 kişilik turnuvalarıyla hala övünüyorsa, şimdilerde 50-100(Milas ve Fethiye'de bu sayı 150-200)kişilik turnuvalar yapmakla hüzünleniyorsa bu sorunu sorgulamak gerekiyor...

 

*İlimizde yaklaşık 250 kişi 1. Kademe, bildiğim kadarıyla 5 kişi 2. kademe,  2 kişi de 3. kademe satranç antrenörüdür.

 

*Sayıları 250'den fazla olduğunu bildiğim Aday ve İl Hakemlerimizden, yalnızca 59 vizeli hakem bulunmaktadır.

 

*Bu aktif hakemlerimizden 1 tanesi IA, 2 tanesi Ulusal Hakem, 22 tanesi İl Hakemi, 34 tanesi Aday Hakem olarak görev yapmaktadır.

 

*Şimdi diyeceksiniz: Nerede bu 250 antrenör? Malesef bu 250 antrenörümüzden, vizeli faal olarak çalışan antrenör sayımız 100'ü geçmiyor.

 

*Muğla ilimizde satranç köklü olmasına rağmen, geçmişte birçok Ulusal Lig karşılaşma ev sahipliği yapmasına rağmen, güçlü kulüplerimizin liglerde oynamasına rağmen, bunca satranç tarihimizin olmasına rağmen; İLİMİZİN HAKEM KADEMELERİNDE SAYISAL VE NİTELİK AÇIDAN BÜYÜK SORUN VAR.

 

*İlimizde düzenlediğimiz/düzenleyeceğimiz ELO turnuvalarında, İl Birinciliği turnuvalarında, İl Yöre Kulüpler Satranç Karşılaşmalarında, turnuvanın ELO'ya dahil olması için, en az Ulusal Hakem'in başhakem olması gerekliliğinden aynı Ulusal hakemin turnuvaları yönetmesi, ilimizin sorunudur.

 

*Sorun; ilimizde 1 IA,2 Ulusal Hakem durumundan kaynaklanıyor. Eğer ilimiz kaliteli turnuvalar, ELO turnuvaları düzenlerlerse; ilimizdeki hak ve adaletli hakem görev sirkülasyonu da yapılırsa il veya aday hakemlerimiz de kendilerini geliştirirler.

 

*İlimizdeki güçlü turnuvalar,ELO turnuvalarda görev alan yetenekli ve donanımlı hakem arkadaşlarımızı da İl Temsilcimiz, TSF MHK’na,Ulusal Turnuvalarda görev alması için önerileri ve tercihte  bulunacaktır.

 

*Adaletli görev dağılımını her turnuvada yapılırsa; inanın ki öncelikle kırılan/darılan/küsen satranç severlerin geri dönüşümünü sağlayarak satranç barışını sağlayabiliriz. Böylelikle artık,"Ahmet beyin turnuvasına gidiyorum/gitmeyeceğim." sorunu da ortadan kalkar.

 

*Düşüncelerim sakın saptırılmasın... Ben, ilimizdeki satranç tıkanıklığına çözüm yolu arayan bir satranç severim.

 

*Devlet okullarında ve Halk Eğitimlerinde satranç eğitimi veren satranç antrenörlerimizin sporcu gelişimi ve geri dönütlerinin arttırılması için; ilçe temsilcilerimize büyük görev düşüyor. İlçe temsilcilerimiz, satranç eğitimi verilen okulları ziyaret ederek, bilgi alışverişinde bulunmalı,antrenörümüzün yetiştirdiği sporcuların öncelikle okullarındaki resmi olmayan turnuvalara, sonrasında ilçe turnuvalarına ve il turnuvalarına yönlendirmeli,bilgi verilmelidir.

 

*Özel Okullarda(Kreş/Ana Sınıfı/İlkokul/Ortaokul/Lise) satranç antrenörlüğü yapan arkadaşlarımızın yetiştirdiği satranç sporcularını turnuvalarda görmek istiyoruz.

 

*10 yıldır Muğla satranç ailesinin içinde olan birisi olarak; 7 yıldır Küçükler/Yıldızlar Satranç Şampiyonası giden birisi olarak, 6 yıldır Çocuk Ligine ve Yıldızlar Ligine ilimizden her yıl giden birisi olarak, 5 yıldır Kulüpler Satranç Şampiyonasına giden kulüp antrenörü olarak, birçok sporcuyu Milli Takım havuzuna sokan biri olarak, 112 sporcuyla ülkemizde kulüp sıralamasında 12. sırada olan Ortaca Belediyespor satranç antrenörü olarak, tespitim şudur ki: İlimizde satranç potansiyeli var. Bizler ne yazık ki bunu iyi değerlendiremiyoruz. Yetersiz kalıyoruz.

 

*İlimiz, yaş gruplarında küçük yaşlarda başarılı oluyor.(7-8 yaş genel,9 kızlar)Küçük yaş gruplarından gelip üst yaş gruplarında oynayan sporcularımızın başarılarıyla kendimizi şimdilik avutuyoruz.9 Yaş kızlarda(Gazel Bozoğlu),10 yaş geneldeki sporcularımız(Arda Uzgur,Efe Doruk Türkol,Furkan Liang Hou,Alperen Özcan,Hakan Koyuncu,Toprak Can Mutlukan),11 Yaş Genelde(Fehmi Kuzey Yurdun),11 yaş kızlarda(Gülden Postoğlu,Sıla Eylül Türkoğlu,Gülenay Güneş,Ezra Mine Kavuran),12 Yaş genel(Yusuf Berk Kurtuluş),12 kızlarda(Bengi Hafızoğlu,Mihriban Hekimoğlu,Bilgesu Şeker),13 Genel(Batıkan Aybey Akın),14 Genel(Yunus Mermer),15 Genel(Arda Yungucu,İsa Özgür),16 Genel(Onat Uğur Aslan),17 Genel(Abdullah Doğukan Dere)Bu sporcularımız öne çıkan sporcularımızdır.Bu sporcularımızın  yaşı arttıkça,ilimizin başarısı doğal olarak düşecektir. İlimiz adına katılan küçük yaş gruplarından (7-8-9 Yaş)milli takıma giren sporcumuz yok... Bu ciddi  bir sorundur.

 

*Neden sporcularımız yetenekli olup da başarılı değiller? İşte çok bilinmeyenli denklem... Sporcularımız şampiyonada ilk 6 tur genel anlamda başarılı sonuçlar çıkarıyorlar. Son 3 tur kabus turlarımız başlıyor... Stres, stres kontrolü yok, baskı kontrolü yok, psikolojik sorunlar baş gösteriyor...Çoğu sporcumuz bu turlarda kaybediyorlar. Her yıl aynı hikaye devam ediyor.

 

*Neden hikayeyi değiştirip, tekrar yazmıyoruz? Sporcularımız güçlü turnuvalara hazır değiller…

 

* İzmir, İstanbul, Ankara, Mersin, Denizli gibi illerimizde ELO turnuvaları, güçlü turnuvalar yapılırken; bizim ilimizde sen ben bizim oğlanlı satranç turnuvaları yapıyoruz. Neden zaman kontrolü 35+30,45+30 olan uyduruktan turnuvalar yapıyoruz? Turnuva yapmak için turnuva yapıyoruz.

 

*Bu sezon ilimizde 98 turnuva yapılıyor/yapılacak...Ayrıca özel turnuvalar ve Okul Sporları dahil değil...Lütfen ülkemizin bütün illerini araştırınız...Muğla dışında hiçbir il,(İstanbul dahil) bizim kadar çok turnuva yapmıyor.Kalitesiz çok turnuva yapmayı sonlandıralım arkadaşlar.Aynı turnuvadan her ilçede yapmak yerine,merkez ilçelerde toplanıp turnuva yapmak sayı ve kaliteyi arttırır.Turnuvalarımızın zaman temposunu 60+30' dan aşağı yapmayalım.Özellikle önemli turnuvalarımızı 60+30 yapalım.Diğer turnuvaları da 45+30 dan aşağı yapmayalım.

 

*Muğla satranç antrenörlerine yönelik, satranç çalıştayları yaparak, son gelişmeler, satrançtaki gelişmeler, yenilikler konusunda; bilgi alışverişinde bulunabilmeliyiz. Aygeg antrenörlerimizden,il temsilciliğimiz aracılıyla yardım almalıyız.Antrenörlerimizin çoğu,bilgi,teknik ve pedagojik açıdan yeterli değil.Bir dizi seminerler yapılmalıdır.Hakem gelişim semineri var.Neden antrenör gelişim semineri olmasın...

 

* “Ben daha iyi antrenörüm, sen kimsin?" söyleminden kurtulup, ilimizin bu kangrenleşen sorununa ortak olmanızı öneriyorum. Hiç birimiz yeterli değiliz, ben de dahil... Kendi şatomuzdan ayrılmalıyız, kabuğumuzu kırmalıyız. En çok da kendimizi geliştirmeliyiz, paylaşmalıyız, birbirimizi sevmeliyiz, saymalıyız.

 

 *Önemli bir konu daha... Yetiştirdiğimiz sporcularımız, yılların emekleri olan sporcularımız; antrenörlerimizin haberi olmadan, başka bir antrenörden ders alıyor. O kadar emek harcanmış, teknik donanıma sahip sporcularınız, telefonla bile aranmadan bir gecede başka bir antrenörün sporcusu oluyor... Bu bize yakışmaz,etik değil...

 

*İl Temsilciliği web sayfamız etkin değil, eski bilgilerle kalmış durumda... Yeni Turnuva Haberleri, Satranç Duyuruları, Hakem Görevlendirme kısımları etkin kullanılmalı. En önemli bir detay daha: İlimizde/İlçemizde yapılan turnuvaların sonuçları ve eşlendirmeleri günü gününe web sitemizde yer verilmelidir.

 

*Yeterli ve donanımlı turnuva salonlarının tahsisi de;kaliteli satranç çalışmaları ve turnuvalarından sonra,kamu ve özel işletmeler  salon tahsis etme konusunda yarış yapacaklardır.Kendine çeki düzen veren satranç camiası karşısında,birlik beraberlik içinde olan satranç ailemiz karşısında tüm kapılar sonuna kadar açılacaktır.Birlikten kuvvet doğar.

 

Amacımız kişi veya kurumları suçlamak değil; daha iyiye nasıl ulaşmaktır. Bağcıyı dövmek değil, üzümü olgunlaştırıp, paylaştırıp,  güzel güzel yemektir.

              

Muğla satranç ailemize sevgi ve saygılarımı sunarım. Satrançla kalın, dostça kalın...

                                                                                       

Hasan Güneş

TSF Kulüpler Koordinasyon Kurul Üyesi

Ortaca Belediyespor Satranç Antrenörü

 İl Tertip Kurulu Üyesi




Hasan Güneş Diğer Yazıları
Çok Okunan Haberler