21-02-2017 Mehmet Rıdvan Kaçar

81 il 80 milyon nüfus sayısız kulüp , her gün antrenman yapan sporcu olma hayaliyle büyüyen milyonlarca çocuk, peki ya sonuç? Uluslararası başarı? Türkiye’de son yılarda sorulan en büyük soru aslında bu, Neden uluslararası arena da başarılı olamıyoruz? Neden altyapıdan sporcu yetiştiremiyoruz? Sürekli haberlerde, altyapı sistemi için çalışmalar yapıldığını, yeni metodların, hocaların getirildiğini okuyoruz, peki ya sonuç? Sonuç yok çünkü çalışmalar araştırmadan ibaret kalıyor, köklü, kalıcı sistemler getiremiyoruz. Performans sporlarının temeli koşudur. Baktığımız zaman sporcularımıza koşmak zor geliyor. Koşmak istemedikleri gibi, öğretilen koşu teknikleri de yanlışlarla dolu. Çocuklara ilk olarak doğru koşu tekniğini öğretmek gerek. Adımlaması, ayağını nasıl atacağı, yere uygula cağı şiddet kendisini yerden itmesi kollarıyla kendisini çekmesi vb. çalışmalar, sporcunun koşu yeteneğiyle beraber koordinasyonunu da güçlendirecektir. Koşu tekniğinin doğruluğuyla beraber, eğitimini eğlenceli bir metod ile sunabilirsek, koşu çocuklar için eğlenceli bir süreç halini alacaktır.

 

Öncelikle çocuklara doğru koşmayı öğretmek gerekmektedir. Çocuklara hiçbir eğitim vermeksizin doğrudan yapacakları sporun içine atmak, onları bu şekilde eğitmeye kalkmak "olursa olur, olmazsa olmaz"cı bir anlayıştır. Her işte olduğu gibi altyapı sporcu yetiştirilmesi de emek isteyen bir süreçtir. Bu süreçte, sabır en önemli dostumuz olacaktır. Koşu tekniğini tam olarak yerleştirildikten sonra çocuklara mümkün olduğu kadar koordinasyon yüklemek ve esnekliklerini geliştirecek egzersizler yaptırmak gereklidir. İlk olarak işin teknik kısmına önem verilmeli, bununla ilgili eğitimler sağlanmalıdır. Arkasından gelen süreçte ise, oyunculara oyun zekası ile ilgili eğitim verilmeli, onların zekâsını ön plana çıkmasını sağlamalıyız. Peki bunu nasıl olur?

 

5 yıl önce efsane Meksikalı Futbolcu Hugo Sanchez, ülkemizde bir panele davet edildi. Panelde kendisine "Futbolcu Olmasaydınız ne olurdunuz?" sorusu yöneltildiğinde Meksikalı futbolcu Kendisinin zaten Bir diş doktoru olduğunu söylediğinde bütün salon hayretler içerisinde kaldı. Panelinde devamında ise, İspanya'daki mevcut altyapı sistemi üzerine açıklamalara yapan Sanchez, İspanya'da altyapılarda her kulüp kendi sporcusunun eğitimini üstlendiğini sporculara iyi bir eğitim verildiğini ve bu olanaklara rağmen dersleri kötü olan çocukların takımdan gönderildiğini söyledi ve ekledi, "Matematik dersi bizim için çok önemli çünkü kağıt üzerinde basit bir problemi çözemeyen bir çocuk bir takımın sahada ki problemini asla çözemez". Ülkemizde ise, maalesef yakın geçmişe kadar, futbolcu olmak isteyen çocukları, tamamı ile okuldan uzaklaştıran bir fikir hakimdi. Okulun ve antrenmanların bir arada gidemeyeceği çocuklara defalarca söylenir, çocuklar okuldan uzaklaştırıldı.

 

Bununla birlikte, Avrupa'daki diğer örneklere baktığımızda, sporcuların henüz altyapı seviyesindeyken bile maçlara, profesyonel birer futbolcu psikolojisiyle çıkarıldığını görmekteyiz. La Masia'da yetiştirilen her bir Barcelona altyapı futbolcusu, Camp Nou manzarasıyla kendini motive etmekte, bir çok kulüp ise her maça, profesyonel takımın müziği ile futbolcularını çıkarmakta, taraftarlardan da aynı dönütü almaktadırlar. Bu durum sporcuları, ilerideki profesyonel hayatlarına ön adaptasyon süreci olmakta, onların profesyonelliklerine çabucak alışmalarını sağlamaktadır.

 

Ülkemizdeki kulüplerin, eğitime daha çok değer vermesi gerekmektedir. Çocukların nasıl beslenmesi gerektiği, yaşam standartları vb. önemli konular çocuklara küçük yaştan itibaren sistematik bir biçimde öğretilmeli, sporculuk onlar için bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. Basit gibi görünse de, büyük ciddiyet isteyen bu yöntemler sayesinde, ülkemizdeki spor altyapısı sorunun çözülmesindeki önemli engeller ortadan kalkacaktır.

 

Saygılarımla;

Atletik Performans Koçu

Mehmet Rıdvan Kaçar




Mehmet Rıdvan Kaçar Diğer Yazıları
Çok Okunan Haberler