04-06-2016 BOKS

Efsane Boksör Muhammed Ali Hayata Gözlerini Yumdu

ABD'li efsanevi boksör eski ağır sıklet dünya şampiyonu Muhammed Ali tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.

Efsane Boksör Muhammed Ali Hayata Gözlerini Yumdu

Uzun zamandır parkinson rahatsızlığı bulunan 74 yaşındaki Muhammed Ali, solunum rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Burada tedavi altına alınan efsane boksörün sağlık durumu, doktorlar tarafından kritik olarak açıklanmıştı.

ali-iç3

Yapılan tedaviye olumlu yanıt vermeyen Muhammed Ali, sabah saatlerine hayatını kaybetti. 1964, 1974, 1978 yıllarında olmak üzere dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 3 kez eline geçiren Muhammed Ali, bu unvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başardı. Kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56’sından galibiyetle ayrılan Ali, profesyonel boksa geçmeden önce 1960 Roma Olimpiyatları’nda hafif ağır sıklet kategorisinde altın madalya kazandı.

ali-iç

MUHAMMED ALİ KİMDİR?

Boks kariyerini sonlandırmasının ardından Parkinson hastalığına yakalanan ve asıl adı Cassius Marcellus Clay Jr olan ABD’li boksör, 1964’te İslam dinini seçerek Muhammed Ali adını aldı. Vietnam savaşına gitmeyi reddeden Muhammed Ali, çok sevdiği boksa 1967’den 1970’e kadar ara vermek zorunda kaldı. Fakat o yılmadı. Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet’i anlattı. Malcolm X ile yakın ilişkileri oldu.

ali-iç2

“Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım” diyerek Vietnam savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas ettiğini açıkladı. Ailesinin yardımı ve üniversitelerde para karşılığı yaptığı konuşmalarla geçimini sağladı. 1970’te temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü.

ali-iç1

 

11 Eylül saldırıları üzerine Muhammed Ali, başında New York İtfaiye Müdürlüğü şapkası ile Sıfır Noktasına giderek destek ve dayanışmasını göstermek gereği duymuş ve şöyle demiştir:

“Beni asıl inciten, ‘İslam’ adının bulaştırılması ve ‘Müslüman’ [adının] bulaştırılması, ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.”


Kaynak: amkspor.sozcu.com.tr

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOKS HABERLERİ
Çok Okunan Haberler