22-12-2016 Mehmet Rıdvan Kaçar

    Çok koşan, kuvvetli, çevik, çabuk, atik bir sporcuyu kime sorarsanız sorun takımında görmek ister. Hatta bir çok antrenör takımında ki oyuncularına bu özellikleri yükleyebilmek için çaba gösteriyor. Peki nasıl? Halen Ülkemizde mevcut olan kondisyonu gelişişsin salın ormana koşsun zihniyetiyle mi? Yada youtube den izlenen antrenman videoları ile mi? Sporda optimum performansı kazanabilmek için branşın gerektirdiği teknik ve taktik çalışmaların yanında fiziksel ve mental olarak üst seviyede olmak için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
   

 

    Bu ihtiyaçlar sonucunda sportif performansı  sübjektif değerlendirmelerden uzaklaştırıp nesnel, günümüz bilimi ve teknolojisiyle ölçümlerde bulunulmalıdır. Bakın spor bilimi antrenman programları kişiye özel olmalıdır. Bu programlar sporcuya yapılan antropometrik ölçümler ve performans testleri sonucun da değerlendirildikten sora hazırlanabilir diye bas bas bağırıyor. Ama inatla bunu dinlemeyen kulüplerimiz var. Halen antrenör önemli değil sporcu oynarsa oynar deyip bütün antrenman bilgisini tekniği taktiği çöpe atabilen kulüp başkanlarımız var. Halen ben arabamı sattım Arsenal’in antrenman programını satın aldım diye övünen bir antrenörlerimiz var. Şaka değil maalesef gerçek, kusura bakmayın kafanıza göre hazırlıyorsanız antrenman programlarını o programları atın çöpe fayda gelmez onlardan kimseye. Benden sporcularımıza ufak bir tavsiye kendinizi seviyorsanız işinize değer veriyorsanız sorgulayın abi yapılan her antrenmanı sorgulayın öğrenin neyi neye göre yaptığınızı o ‘’ neden?’’ sorusu var ya onun cevabını kesinlikle alın bilin üzerinizde neler yapıldığını unutmayın siz bu işten ekmek kazanıyorsunuz herkes yaptığı işe emek versin uğraşsın araştırması gerekiyorsa araştırsın, bu soruyu şimdi bile bana sorabilirsiniz 

 

NEDEN  PERFORMANS TESTLERİ?

-Sportif performansı geliştirecek antrenman programlanması oluşturmak

-Sportif  yaralanmaları engelleyici egzersiz protokolleri hazırlamak

-Var olan sportif performansın artış ve düşüşlerini takip etmek

-Yetenek seçimi ile spora başlangıç yaşlarında uygun branşa yönlendirme

 

PERFORMANS TESTLERİ SONUCUNDA

-Egzersize entegre cevabı

-Sportif verimliliği anlık tayin edebilme ve bunları objektif numerik değerlendirme

-Spor branşına yatkınlık, oynanan mevkie uygunluk

-Sporcunun performans alt yapısı ve antrene olma durumunu

-Sportif yaralanma riski ile ilgili önemli bilgilere

 

   Öncelikli Kuvvet kondisyon çabukluk çeviklik gibi performans gelişimini bırakın Atletik performans koçları yapsın kimdir bu Atletik Performans koçları? Onlar kısaca bilimle sahanın birleştiği noktadır. Her branşı ayrı her özelliğin ayrı her sporcuyu ayrı analiz edip ona göre bir yol haritası çizen, sık sık araştırıp, yenilikçi güncel bilgilerle hareket eden bilimin desteklediği antrenörlerden bahsediyorum. En çok takip edilen spor olduğu için Futboldan örnek vermek istiyorum; bir futbol maçını izledikten sonra futbolun temas sporu olduğunu anlayıp bir futbolcunun hangi özelliklere sahip olduğunu inceleyip testlerini buna göre yapması gerekmektedir.

 

Bunu bir örnek te inceleyelim          
 

Futbol da Çeviklik;

 

   Her futbolcu 2-4 saniyede bir yön değiştirir ve bu yön değiştirme sayısı bir maç boyunca 1200-1400’ ü bulur. Farklı sporlarda başarılı sporcuların daha kesin ve daha hızlı hareket edebildiği görülmektedir. Hızlı tempolu ve değişken eylemler üretebilme özelliği futbol performansını da etkileyecektir. Bu nedenle, bir futbolcunun çeviklik özelliği kesinlikle geliştirilmelidir.
 
   Bir çok sporcu için, kapalıdan açığa doğru ilerleyen çeviklik dirilleri gereklidir.  Örneğin, Holmberg’e göre en iyi çeviklik gelişim aşamaları şu şekildedir;

 

-Teknik diriller,

-Farklı yönlerdeki/şekillerdeki koşular (pattern running)

-Tepkili çeviklik koşuları

 

    Toparlayacak olursak, sözüm kulüplere ki artık bilimden kaçmaktan vaz geçin, artık  her şeyi ben biliyorum havalarından vaz geçin bırakın herkes bildiği işi yapsın, bir sporcunun formda olması için performansının iyi olması gerekmektedir. Form beyin ile bedenin aynı doğrultuda çalışmasıdır. Bunun içinde sporcunun kesinlikle performansının iyi olması gerekmektedir. 

 

Saygılarımla;
                              Atletik Performans Koçu   
                                         Mehmet Rıdvan KAÇAR




Mehmet Rıdvan Kaçar Diğer Yazıları
Çok Okunan Haberler