21-09-2017 Mehmet Rıdvan Kaçar

Çok değerli sporcu kardeşlerim ve saygıdeğer hocalarım;

 

Günümüzde hepimizin isteği müsabakalarda yüksek performans sergilemek ve bunu istikrarlı bir şekilde sezon sonuna kadar sürdürebilmek, peki yoğun müsabaka döneminde vücudumuzun diriliğini ve kuvvetini nasıl koruyabiliriz??

 

Başlıkta da göreceğiniz gibi, doğru dinlenme, doğru beslenme ve doğru antrenman yüksek performans sergilemeniz için en önemli faktör.

 

Öncelikle nasıl doğru dinleniriz?

   Bunu hepinizin bildiğini düşünüyorum, ancak tekrarlamakta fayda var çok önemli bir galibiyet almış olabilirsiniz, ve bir gün sonrası izin de olabilir, ancak ne olursa olsun yoğun bir fiziksel aktivitenin ardından gece kulübüne gidip dans edip alkol içerseniz, bu kendinize büyük bir zarardır, çünkü unutmamalıyız ki lig uzun bir periyod ve bu zorlu süreçte vücudunuzun dinç olması gerekmekte, aksi takdir de yaz döneminizi fizik tedavi merkezlerinde geçirmek zorunda bile kalabilirsiniz, kesinlikle müsabaka döneminde çok iyi dinlenin, antrenman günü ve antrenmandan bir önceki gün iyi dinlenin, özellikle fitnes antrenmanında önce yada sonra gidip alkol içen sporcu arkadaşlarım, kendinize biraz olsun saygınız olsun takım arkadaşlarınıza karşı biraz olsun saygınız olsun kulübünüze işinize biraz olsun saygınız olsun, yazımı okurken bu söylediklerime laf eden arkadaşları duyabiliyorum, bir tane den ne olacak ki düşüncesi var herkes te, çok şey olur emin olun, Bir çok insanın en büyük derdi ‘alkol’ içildiğinde neler olur gelin beraber bakalım.

 

ALKOL BOŞ KALORİDİR

   Alkol bir uyuşturucu olmasının yanı sırasında kalori sağlayan bir içecektir. Hiçbir zaman enerjiye dönüşmezler. Ayrıca alkol vitamin ve mineral kullanımını da azaltır. Vücudunuzun vitamin ve mineral kullamını da sekteye uğratabilir.  Alkol vücudunuzda yağ olarak metabolize edilir. Alkol çıktıları karaciğerde yağ asitleri olarak depolanırken daha sonra kan dolaşımı sistemine karışırlar.

 

    Antrenmanlarda yada müsabakalarda yüksek bir efor sarfedersiniz , vücudunuz deforme olur, vücudunuzun toparlanması ve bir sonraki haftaya hazır olabilmek için iyi beslenin iyi dinlenin, Türk sporcularnı sezon içinde veriler of günü yanlış anladıklarını düşünüyorum, unutmayın maç sonrası verilen izin siz maçtan sonra sabaha kadar içip eğlenin diye değil, evinize gidi dinlenin ertesi gün isterseniz  ailenizle arkadaşlarınız ile güzel rahat ve dinlendirici bir gün geçirin yen haftaya dinç dinlenik gelin diye veriliyor, ancak nedense bazı sporcularımız of günden sonra yorgun halsiz ve bitkin geliyor.

 

1982 yılında Amerika Spor Hekimliği koleji alkol üzerine 4 önemli tespit yapmıştır:
a-Alkolün kısa süreli etkisi reaksiyon zamanı, el göz koordinasyonu, denge ve kompleks koordinasyonu gibi özellikleri geciktirici ve bozucudur. 
b-Enerji metabolizması, maksimal oksijen kullanımı, kalp atım hızı, kalp atım hacmi, kas kan akımı solunumsal dinamikleri etkiler 
c-Kuvvet, güç , dayanıklılık, sürati azaltabilir. 
d-Uzun süreli kullanımda karaciğer, kalp, beyin, kas hastalıkları ve ölüme yol açabilir. 

 

1 BARDAK ŞARAP FAYDALI SAÇMALIĞINI BİR KENARA BIRAKIN.

 

  Günde bir kaşık pekmez içmeyen arkadaşların gelip bir bardak şarap faydalıymış demeleri de ayrı bir komik , 1 bardaktan ne olacak demeyin , içmeyin! Evet saygı değer sporcu arkadaşlarım , alkol hakkında ki efsanelerinizi çürütme zamanı gelmedi mi artık?

 

Kimi kişilerde Az bir alkol alınımının kişiyi uyardığı , yüksek kalori içerdiği ve enerji verdiği gibi yanlış kanaat vardır.Ancak bu kalori bir sporcu için boş kalori olarak kabul edilir.Alkol hiç bir zaman Proteinler ve karbonhidratlar gibi bir enerji şekline dönüşmezler.
Misal bira ve şarap gibi içeceklerde kalori son derece düşük protein vitamin ve mineral hemen hemen hiç yoktur..Olmadığı gibide vücudun vitamin ve mineral kullanımını da aksatırlar.

 

10 gram saf etanol, 240ml bira =150 kalori
120 ml şarap =100 kalori)
38ml likör=100 kalori ye eşittir.

 

Bu son derece düşük değerler alkolün sporcu için hiç bir zaman uyarıcı olmayacağının ifadesidir.
Alkol vücutta sürekli olarak yağ olarak metabolize olur.Alkol yan çıktıları da karaciğerde yağ asitine dönüşür.

 

Alkol diüretik özelliği nedeni ile vücudun sıvı tüketimini uyarır. Alkol ile aldığınız sudan daha fazlasını vücuttan atarsınız. Çok fazla sıvı alması gereken sporcu için bu en büyük handikaptır. Antrenman öncesi veya sonrası alkol almak bu nedenle zara verir.

 

Alkol alınımı terleme ve kan hızını artırır kanı sulandırır. Bu nedenle vücudun yaralanmalarda iyileşme ve onarılma süresi uzar. Yaralanmalarda ve şişmelerde buz tedavisinden amaç bölgedeki kan damarlarının büzüşmesidir. Alkol buna olumsuz katkı yapar. Sakatlık ihtimalini minimuma indirmek için iyi dinlenme çok önemlidir ve alkol de sizin yorgun olmanızı sağlar , sizi dinlendirmez.


Alkol alan bir sporcunun tepki refleksleri azdır. Beynin düşünme ve karar verme merkezi zayıflar. Az bir miktar alkolün bile vücutta ne tepkiler vereceğini keşfedemezsiniz.
 

Müsabaka günü yaklaşan bir sporcunun akşam farkına varmadan alacağı 1 şişe bira bile sporcunun dinlenmesini engeller. Sağlıklı bir dinlenmeyi ortadan kaldırır. Güne yorgun başlanmasına neden olur.

 

TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN!!

Trans yağ nedir ?

 

Trans yağ, sağlıksız bir gıdadır. Aynı zamanda trans yağ asidi olarak bilinen yağların “hidrojenasyon” adı verilen kimyasal bir sürece tabi tutulmasıyla elde edilir. Hidrojenasyon işlemi,  sıvı yağları katılaştırır, raf ömrünü uzatır. Trans yağ bazı bitkisel katı yağlarda, margarinlerde, kurabiyelerde, karaker, çerez ve diğer besinlerde bulunur.

 

Gıda sektöründe kimyasal süreçlerden geçerek elde edilen trans yağ, daha önce sadece sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde ediliyordu.  Hayvanların işkembesinde oluşan bu trans yağların insan sağlığı üzerinde kötü bir etkisi bulunmuyordu. Başta fast food zincirleri olmak üzere gıda sektöründe hidrojenasyon işlemi ile elde edilen trans yağların ise birçok zararlı etkisi vardır. İşte trans yağ zararlarından birkaçı.

 

Trans yağın zararları nelerdir ?

 

Trans yağ kanımızda bulunan “HDL” adı verilen iyi kolesterolü düşürürken, “LDL”  adı verilen kötü kolesterolün artmasına neden olur. Bu durum kalp krizi riskini artır

 

Kalp krizi ;  Trans yağ arter damarlarının daralmasına ve sertleşmesine neden olur. Kandaki kolesterol miktarını artırır. Ateroskleroz adı verilen bu durum kalp sağlığı için zararlıdır.

 

Trans yağ alzheimer, kanser, diyabet, obezite, karaciğer bozukluğu, kadında kısırlık ve depresyon gibi sağlık açısından birçok tehlikeye yol açmamaktır.

 

Trans yağ hangi besinlerde bulunur ?

 

Trans yağlar tıpkı doymuş yağlar gibi ürünlerin çoğunda bulunabilir. Trans yağ içeren besinler nelerdir diye soruyorsanız :

• Kahve kremasında trans yağ bulunur.

• Kraker, kurabiye, kek, dondurulmuş börek, dondurulmuş pizza ve diğer unlu mamullerde trans yağ bulunur

• Fast food ürünlerinde trans yağ bulunur.

• Soğutmalı hamur ürünlerinde ( Örneğin ; bisküvi, rulo tarçın gibi ) trans yağ bulunur.

• Aperatif yiyecekler ( Örneğin ; mikrodalga fırında patlamış mısır ) trans yağ içerir.

• Margarinler de trans yağı içeren besinlerdir.

 

Özellikle müsabaka zamanın da kullanacağınız trans yağlar sizin maç içinde ki performansınızı dahi etkileyecektir.

Umarım farklı düşünen arkadaşlarımızın düşüncelerini biraz olsun değiştirebilmişimdir. Herkese sakatlıklsız başarılı sezonlar...

                                                                                     

    ATLETİK PERFORMANS KOÇU

                                                                                           MEHMET RIDVAN KAÇAR

 




Mehmet Rıdvan Kaçar Diğer Yazıları
Çok Okunan Haberler